Το ιστορικο λαβαρο του Αρκαδιου


Το ιερο λαβαρο της μονης Αρκαδιου στις μεγαλες γιορτες της χριστιανοσυνης υψωνωνταν σε κονταρι επανω απο τη δυτικη πυλη της μονης. Ετσι και την 8η Νοεμβριου ημερα εορτης των Ταξιαρχων υψωθηκε το ιερο αυτο λαβαρο επι της πυλης και την ωρα που εφταναν οι Τουρκοι για να αναλαβουν την πολιορκια της μονης.


Το λαβαρου το οποιο εχει φιλοτεχνηθει σε λευκο λινο υφασμα απεικονισει τη μεταμορφωση του Σωτηρα και απο κατω του συγκεντρωθηκαν ολοι οι εν δυναμει πολεμιστες οπου ειχαν οπλα και εδωσαν ορκο κατα τροπο στρατιωτικο μεχρι θανατου υπερασπισεως της μονης. Ο Ιωαννης δημακοπουλος και ο Ανθυπασπιστης Ξανθης χαιρετισαν δια του ξιφους ενω οι οπλοφοροι παρουσιασαν τα οπλα ενω ο ηγουμενος Γαβριηλ ευλογησε.

Κατα την καταστροφη της μονης οι τουρκοι λεηλατησαν οτιδηποτε βρηκαν μπροστα τους. Κανενας χριστιανος δεν ειδε ποτε τι απεγινε το λαβαρο αυτο. Τεσσερα χρονια μετα βρεθηκε και παλι στην κατοχη της μονης υπο τις ακολουθες περιστασεις.


  Το ετος 1870 συνηλθε στο Ηρακλειο συνελευση εκ των ιεραρχων, των ηγουμενοσυμβουλιων και των δημογεροντιων της Κρητης η οποια εκπονησε τον "διοργανισμον των εν Κρητη ιερων μονων".
  Στη συνελευση εκεινη ελαβε μερος και ο ηγουμενος της μονης Αρκαδιου Νικοδημος Κατσιβελης με συμβουλους του τους Παρθενιου Κανακακη και Συμεων Γαβρα.

Οι τρεις αντρες καθησαν σε ενα μικρο καφενειο στην πολη του Ηρακλειου ωστε να περασει λιγο η ωρα να πανε στο συνεδριο. Καθησε μαζι τους και ο Γερασιμος Πικρακης ο οποιος εμοναζε σε αλλη μονη.. Ηταν μεσημερι και μπαινει μεσα στο μικρο καφενειο ενας Τουρκος αξιωματικος ο οποιος ηπιε μια ρακη.

Εκεινος ειδε τους τους ιερωμενους και αμεσως ρωτησε τον καταστηματαρχη απο που ειναι αυτοι οι παπαδες. Εκεινος αποκριθηκε απο το Αρκαδι. Τοτε ο αξιωματικος πλησιασε την παρεα των αντρων. Εκεινος χαιρετησε και απευθυνθηκε στον Συμεων Γαβρα
-Απο ποιο μερος εισαι παπα?
-Απο το Αρκαδι Ρεθυμνου, αποκριθηκε ο Γαβρας.
-Α! Απο τ'Αρκαδι! Ωστε επαιξαμε ο εις τ'αλλου μπαλες (σφαιρες) ειπε χαμογελωντας ο Τουρκος αξιωματικος.

Ρωτησε τον Γαβρα πως σωθηκε και σε ποιο μερος επολεμησε. Αφου μιλησαν λιγη ωρα ο Τουρκος εμεινε λιγο σιωπηλος και επειτα απευθυνθηκε παλι στο Γαβρα
-Καπετανιο ισα με προχθες ειμαστε εχθροι σημερο γινηκαμε φιλοι. Για να με θυμασαι ελα να παμε στο σπιτι να σου δωσω ενα Ευαγγελιο του μοναστηριου σου που το πηρα οταν το πατησαμε.
-Ευχαριστω του ειπε ο Γαβρας θα ερθω να μου το δωσεις.

Βγηκε τοτε ο Γαβρας εξω απο το καφενειο και με νευμα καλεσε τον Παρθενιο να του μιλησει.
- Εδωσα υποσχεση στον Τουρκο να τον ακολουθησω επειδη εχει λεει ενα Ευαγγελιο απο το μοναστηρι μας και θελει να μου το επιστρεψει χαριν της σημερινης μας φιλιας. Ξερουμε κι οι δυο οτι δεν λειπει κανενα Ευαγγελιο καθως πριν την πολιορκια τα ειχαμε φυλαξει σε ειδικη μυστικη κρυπτη και σωθηκαν ολα. Αφου ομως εδωσα το λογο μου θα τον ακολουθησω. Εσυ να παρακολουθεις απο μακρια σε ποιο σπιτι θα μπουμε, κραταω πιστολι και αν συμβει τιποτα θα πυροβολησω και θα ακουσεις.

Ο Παρθενιος επιχειρησε να αποτρεψει τον Γαβρα αλλα εκεινος εμεινε ανενδοτος. Μετα μπηκαν και οι δυο στο καφενειο και ο αξιωματικος με τον Συμεων εφυγαν μαζι, ενω ο Παρθενιος παρακολουθουσε απο μακρια.

Ο Τουρκος εβαλε τον μοναχο στο σπιτι του και τον οδηγησε σε ενα πολυτελες δωματιο με ομορφα επιπλα και διακοσμηση. Τοτε εκαλεσε την συζυγο του λεγωντας:
-Ελα εδω χανουμην, χαρεμι δεν εχει ελα να γνωρισεις με ποια παλικαρια καναμε τον πολεμο στο Αρκαδι που σου εχω πει για να πιστεψεις.

Προσφεραν τοτε καφε και γλυκο στο Συμεων και αρχισαν να εξιστορουν αμφοτεροι τα κατα της μαχης του Νοεμβριου του 1866. Καποια στιγμη ο Γαβρας σηκωθηκε να φυγει και ο αξιωματικος απευθυνομενος και παλι στη συζηγο του ειπε:
-Φερε απο την κασελα αυτο που εφερα και σου ειπα να φυλαξεις ως ενθυμιον γιατι υποσχεθηκα στον καλογερο να του το επιστρεψω.

Ο Συμεων περιμενε να δει το δωρο! Η εκπληξη του ηταν τρομερη οταν του εδωσε στα χερια η γυναικα του Τουρκου το λαβαρο της μονης που η τυχη του αγνοουνταν εδω και τεσσερα χρονια!


Με μεγαλη ευλαβεια ο Συμεων χαιρετησε τον Τουρκο και τη συζυγο του και τους ευχαρηστησε θερμα. Κατοπιν βγηκε εξω οπου συναντησε τον Παρθενιο Κανακακη που τον περιμενε με αγωνια. Επειτα βρεθηκαν με τους αλλους δυο και στο δρομο για το Μητροπολιτικο μεγαρο τους εξιστορησε τα συμβαντα.


Ετσι επεστρεψε το ιστορικο λαβαρο του Αρκαδιου. Το 1920 (ενω ειχε προηγηθει η ενωση της Κρητης με την Ελλαδα) απονεμηθηκε στο Ιερο λαβαρο ο Πολεμικος Σταυρος Β' ταξεως απο τον αρχηγο του στρατου Ι. Παρασκευοπουλο.






















Σχόλια