Η επανασταση του Θερισσου ηταν ενα κινημα το οποιο λιγοι εχουν κατανοησει τη σημασια του σημερα.
Ηταν συνεχεια του κινηματος των Λακκων το 1904 οπως εμεινε γνωστο, αλλα ηταν σαφως πιο οργανωμενο και ειχε περισσοτερη λαικη απηχηση στον κοσμο.
Ο πριγκιπας Γεωργιος δευτεροτοκος γιος του Βασιλεα Γεωργιου των Ελληνων επιλεχθηκε απο τις μεγαλες δυναμεις της εποχης Ιταλια, Γαλλια, Αγγλια, Ρωσια και Αυστρια-Γερμανια για να κυβερνησει ως υπατος αρμοστης το νησι της Κρητης.
Ο πριγκιπας ηταν αρκετα αυταρχικος και κυβερνησε ουσιαστικα σαν ενας μοναρχης πραγμα που τον εφερε αντιμετωπο με φιλελευθερα μυαλα της εποχης του.
Η ρηξη με τον Ελευθεριο Βενιζελο ηλθε το 1901 μετα την οριστικη απομακρυνση του υπουργου δικαιοσυνης της οποιας προηγηθηκε παραιτηση.
Στα προσωπα του Ελευθεριου Βενιζελου, του Κ. Μανου, του Ι. Σφακιανακη και του Κ. Φουμη συσπειρωθηκε ολος ο Κρητικος λαος και το ζητουμενο ηταν ενα. Η ενωση μετα του ελευθερου βασιλειου της Ελλαδος!
Το κινημα ξεκινησε στις 10 Μαρτιου 1905 και γρηγορα οι ιδεα της ενωσης πλυμμηρησε ολοκληρο το νησι. Συλλαλητηρια στο Ηρακλειο, αλλα και σε αλλες πολεις της Κρητης αλλα και της Ελλαδος το εκαναν γρηγορα δημοφιλες!
Ενδεικτικα της αριστης οργανωσης του κινηματος ειναι η εκδοση εφημεριδας, η εκδοση πρακτικων των συνεδριασεων της προσωρινης κυβερνησης, η εκδοση γραμματοσημου και η εκδοση εσωτερικου δανεισμου σε γραμματια με υποσχεση 6% τοκο μετα την οριστικη λυση του Κρητικου ζητηματος!
Ο πριγκιπας εχασε καθε δημοτικοτητα που του ειχε απομεινει και μετα απο αρκετες μαχες μεταξυ επαναστατων μεγαλων δυναμεων και Κρητικης χωροφυλακης αρχισε να σκεφτεται το ενδεχομενο να παραιτηθει.
Τον Οκτωμβριο του 1905 σε συσκεψη μεταξυ των Μεγαλων δυναμεων και της ηγεσιας του επαναστατικου κινηματος με επικεφαλη τον Ελευθεριο Βενιζελο αποφασιζεται η καθοδος στην Κρητη διεθνους εξεταστικης επιτροπης ωστε να εξετασει απο κοντα το Κρητικο ζητημα.
Η επανασταση ειχε πετυχει! Μερικους μηνες μετα ολοκληρωθηκε η αξιολογηση η οποια ως αναφορα ειχε οτι δεν χρειαζεται πλεον η παρουσια δυναμεων κατοχης, και η συσταση Κρητικου στρατου με Ελληνες αξιωματικους στο νησι και θα μπορουσε να τεθει στο τραπεζι των διαπραγματευσεων ξανα το Κρητικο ζητημα.
Ο πριγκιπας εφυγε για την Ελλαδα το 1906 και στη θεση του ηλθε ο πεπειραμενος Ελληνας πολιτικος Αλεξανδρος Ζαιμης μετεπειτα διοικητης της Εθνικης Τραπεζας της Ελλαδος.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου